Oude juwelen bij de Inca’s

Juwelen hebben door de eeuwen heen steeds een belangrijke, zij het vaak een andere functie gehad. Een mooi voorbeeld daarvan is het volk der Inca’s in Peru, waar juwelen van groot belang waren bij het uitvoeren van rituelen en plechtigheden. Juwelen werden er niet gemaakt voor de aankoop of verkoop, maar louter als ceremoniële objecten.

De Inca’s woonden in het huidige Peru, de derde grootste staat van Zuid-Amerika. Het land is gekenmerkt door een groot woestijnachtig gebied, het grillige Andesgebergte en een derde gebied met tal van bergtoppen, diepe dalen en vulkanen. Elk van deze gebieden heeft zijn eigen klimaat, en doorheen het land stroomt de Amazone.

Tot de 16de eeuw zwaaiden de Inca’s in Peru de plak. Het was een trots, behoorlijk goed ontwikkeld volk met eigen wetten en regels. Deze oude Indianenstam heeft een lange, hoofdzakelijk vredige geschiedenis die helaas in een bloedbad eindigde toen de Spaanse veroveraars langskwamen in hun dorst naar goud en zilver dat rijkelijk in de bodem zat.

Ceremonieel

De Inca’s gebruikten goud en zilver niet als betaal- of ruilmiddel maar enkel om er maskers en sieraden van te maken. Goud en zilver kon er probleemloos in het dorp bewaard worden zonder dat dieven het stalen, want het had geen waarde.

Integendeel zelfs, iedereen die goud en zilver vond dolf het op en bracht het naar de algemene verzamelplaats waar de juwelensmeden van het dorp er mee aan de slag konden om hun prachtige creaties te maken. Helaas zijn er weinig van deze voorwerpen bewaard, maar de schaarse overblijfselen tonen duidelijk aan dat de juwelenmakers van de Inca’s prachtige objecten hebben vervaardigd.

Zoon van de zon

Met goud en zilver maakten de Inca’s prachtige juwelen, sieraden, maskers en andere objecten om er de goden mee te vereren. Voor hen waren de zon en de maan de belangrijkste van die goden, en ze beschouwden hun koning als een zoon van de zon. Ze vereerden hem door hem tal van bezittingen te overhandigen en schitterende juwelen te maken.

Deze juwelen droeg de koning tijdens de vele plechtigheden die werden gehouden in de tempel ter verering van de zon en de maan. Bij deze plechtigheden werden rituelen uitgevoerd waarover we helaas weinig weten.

In de beleving van deze cultus speelde de astrologie een belangrijke rol. de Inca’s bestudeerden en kenden de verschillende standen van de zon en de maan en hadden ook kennis van de sterren en hun constellatie. Ook zij hadden al een systeem om de tijd te meten en deelden een jaar op in seizoenen.

Machu Picchu

Machu-Picchu

Inca-stad Machu Picchu, ontsnapt aan de Spanjaarden

Beroemd is de Incastad Machu Picchu, de neige stad die de Spanjaarden niet vernield hebben omdat ze lag op een hoogte van 2500 m op een berg. De stad is pas begin van de 20ste eeuw ontdekt en geeft ons een goed beeld van hoe de Inca’s destijds geleefd hebben.

Hier werd wel nog het een en het ander gevonden, waaronder een reeks juwelen, sieraden en gebruiksvoorwerpen. Uit deze voorwerpen valt een grote voorliefde van de Inca’s voor felle kleuren zoals rood, groen en roze op. Deze kleuren werden – en worden nog steeds door de Peruvianen – vaak gebruikt.

Juwelen en sieraden werden vaak geïntegreerd in handgeweven doeken, die konden dienen als schoudertassen en draagtassen. Functionaliteit, esthetiek en aandacht voor de goden gingen dan ook hand in hand.

Bronnen:
Foto Machu Picchu via lonelyplanet.com
Foto’s van Inca juwelen via Pintrest en hun desbetreffende eigenaars.

Team info-web

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *