De Koninklijke juwelen en sieraden van het Huis van Oranje (2)

De sieraden van Maxima

Prinses Máxima droeg als bruid de basis van een van oorsprong Russische diadeem die deel uitmaakten van een huwelijksgeschenk aan Koningin Emma, de tweede vrouw van Willem III.

Cadeau

De diamanten halsketting die koningin Wilhelmina ooit had gedragen en een cadeau was geweest van haar man Prins Hendrik, werd omgevormd tot een diadeem voor prinses Máxima. Van het smaragden diadeem dat koningin Emma in 1888 schonk aan haar dochter Wilhelmina verving men de smaragden door diamanten en parels. Prinses Mabel kreeg bij haar huwelijk, de eer toebedeeld de geheel vernieuwde versie aan het volk te tonen.. Zo heeft bij de komst van het nieuwe bloed in de koninklijke familie niet alleen de monarchie een verjonging ondergaan, maar kregen ook veel juwelen een uitstraling die recht doet aan deze edelstenen.

Tutti Frutti

Prinses Máxima droeg op het verjaardagsfeest van haar man Willem-Alexander in 2007 een fuchsiakleurige robe met de rechtsboven bijpassende sieraden (Tutti Frutti). Deze zijn niet afkomstig uit de collectie’s van het Huis van Oranje-Nassau noch uit een of andere privéverzameling. Volgens Cartier zijn de sieraden omstreeks 1928 ontworpen en bestaan grotendeels uit robijnen, smaragden en aquamarijnen. De vorm is een vrij ontwerp van de maker en staat dicht bij de natuur.

In 1928 maakte het Franse Juweliershuis Cartier uit Parijs voor lady Edwina Mountbatten, Onder-Koningin van India namens de Engelse koningin, een Tutti-Frutti halsketting en armband van bijna hetzelfde materiaal. In 2002 en 2005 werden delen van deze sieraden te koop aangeboden bij Christie’s in Londen. Prijzen varieerden van USD 933.500 tot USD1,400.000,00.

De verkoop ondervond enige problemen. Het duurde voor de koper wat langer voordat men de sieraden in zijn bezit had. De Britse overheid verbood de uitvoer van zeldzame stukken en stelde vast dat er geen exportvergunning voor was aangevraagd. Gevolg was dat het tot 2007 heeft geduurd eer de sieraden op plaats van bestemming waren.

Natuurlijk

Edelstenen worden door de natuur gemaakt. Smaragd bijvoorbeeld ontstaat door een combinatie van opdringende magma en metamorfe omzetting van gesteenten. Afzettingen komen daarom voor in pegmatietgangen of in de omgeving daarvan. De winning van kristallen vindt bijna uitsluitend plaats uit het moedergesteente, waar de smaragd gegroeid is in kleine gangen of op de wanden van holten. Alluviale afzettingen kunnen nauwelijks ontstaan, omdat het soortelijk gewicht van smaragd vergelijkbaar is met dat van kwarts. De smaragd is altijd beschouwd als de ‘koning van de edelstenen’. Duizenden jaren voor Christus was het al bekend en werd al gewonnen en toegepast in sieraden, amuletten en kunstvoorwerpen. Men heeft smaragden gevonden in de grafkamers van Egyptische farao’s, in Pompeij en in Herculaneum. Ook in de bijbel worden smaragden genoemd. Bijzondere smaragden maken deel uit van schatten en museumcollecties. Talrijke smaragden liggen in scheepswrakken op de bodem van de zeeën tussen Amerika en Europa. De bijzondere en opvallende kleur van deze edelsteen werd synoniem met de officieel erkende kleur smaragdgroen.

Ruwe smaragd

De oudste en klassieke vindplaats van smaragden (die was ooit de enige vindplaats) ligt in Jabel-Zaradh en Jabel-Sikat in Boven-Egypte de Cleopatra VII-mijnen). Hier hebben volgens archeologen Egyptenaren, Grieken, Romeinen, Arabieren en Osmaanse Turken gewerkt. Deze mijnen geraakten in de Middeleeuwen in de vergetelheid, maar werden in de 19e eeuw opnieuw ontdekt.

Met dank aan www.huisvanoranje.nl

Team Info-web

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *