De Koninklijke juwelen en sieraden van het Huis van Oranje (1)

Wilhelmina 1898Een schitterende collectie

Het Nederlandse Huis van Oranje beschikt over een schitterende collectie antieke juwelen en sieraden. Er kan onderscheid worden gemaakt tussen juwelen die eigendom zijn van een Stichting, deze die in familiebezit zijn en deze die puur privébezit. zijn. Door erfenissen heeft de koningin de beschikking over een aanzienlijk aantal exclusieve juwelen van verschillend formaat en vervaardigd uit diverse soorten edelstenen. Dat loopt van robijnen, aquamarijnen, diamanten, saffieren, smaragden tot parels.

Aangepast aan de tijd

De Stuart DiamondDe leeftijd van sommige sieraden edelstenen in acht genomen is het niet verwonderlijk dat ze worden aanpast aan de eisen van de tijd. In overleg met of het Stichtingsbestuur of de eigenaar of eigenaresse worden de juwelen dan uit hun zettingen gehaald en samenspraak met een meester in het vak – vaak een edelsmid – weer teruggebracht en wel zodanig dat er een eigentijds sieraad ontstaat. De Smaragd Parure van Koningin Wilhelmina is daardoor verschillende malen veranderd van vorm en samenstelling. Op deze manier blijven de juwelen, gevat in prachtige ontwerpen, de mensen altijd weer boeien.

Parures

voorbeeld van een Parures, Diamant en Smaragd TiaraDe Nederlandse Koninklijke familie heeft een grote verzameling juwelen. Indrukwekkend onderdeel van die verzameling zijn zogenaamde parures . Een parure is een grote set juwelen met een tiara. Zeer bekend is de Smaragd Parure. Dat het een ‘Smaragd’ Parure is, betekent dat er groene edelstenen in zijn verwerkt want kleur van smaragd is groen. Parures - Diamanten en smaragden halsketting - Huis van Orange Zo is een Robijn Parure een set juwelen met rode stenen (waarschijnlijk afkomstig uit Engeland, Koning George gaf exact dezelfde robijn oorbellen aan zijn vrouw in 1926 voor haar 59ste verjaardag) en een Saffier Parure voorzien van blauwe juwelen. De Groene Parure is erg groot en bevat erg veel onderdelen die ook weer verschillend gecombineerd kunnen worden. Parures - Smaragden Broche - Huis van Orange De tiara’s, halskettingen en broches kunnen ook alleen worden gedragen.

Koningin Anna Pawlowna

portrait van koningin PaulownaDe meeste Nederlandse Koninklijke juwelen stammen uit het tweede helft van de 19e eeuw. Nog altijd bestaat het verhaal dat de meeste Oranjejuwelen afkomstig zijn van Koningin Anna Pawlowna (1795-1865). Zij was getrouwd met Koning Willem II. De Grootvorstin van Rusland, later koningin der Nederlanden Anna, kreeg bij haar huwelijk grote hoeveelheden edelstenen mee van het rijke Russische Hof. Vrijwel al haar juwelen zijn echter geërfd door haar dochter en inmiddels uit het zicht verdwenen door vererving.

Zeldzame stenen

De over de gehele wereld bekende sieradenverzamelingen van de Oranjes is behalve een aantal oude stukken van redelijk recente datum. Veel van de ontwerpen zijn uit elkaar gehaald – vaak om technische redenen – en via een nieuw inzicht samengebracht. Daarbij is gebruik gemaakt van de beschikbare juwelen en stukken die zijn aangekocht op veilingen of bij juweliers te koop waren. Het is kennelijk gebruik in juwelierskringen dat bij zeldzame en kostbare stukken die op de markt komen, de Koninklijke Familie in te seinen. Zeldzame stenen, zoals gele of roze diamanten mogen zich verheugen in grote belangstelling van de Oranjes.

Met dank aan www.huisvanoranje.nl

Team Info-web

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *